techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Return of Investment (ROI)

1. ROI este un indicator care arată în ce măsură un anumit business produce câştig din utilizarea capitalului - cu cât ROI este mai mare cu atât situaţia investiţiei este mai bună.

ROI este cea mai utilizată metrică la compararea atractivitatea unei investiţii în IT faţă de alta.


2. Pentru o anumită utilizare a capitalului într-o întreprindere, ROI arată măsura în care se realizează profit sau reducere de costuri.


3. O măsură a veniturilor nete pe care o companie este capabilă să le producă cu patrimoniul avut la dispoziţie. ROI se calculează împărţind profitul net (după scăderea taxelor) la valoarea bunurilor deţinute.


În domeniul IT beneficiile care intră în calculul ROI sunt de două tipuri:
- financiare ("tangibile") - au impact asupra bugetului şi finanţelor companiei: creşteri de venituri, reduceri de costuri;
- non-financiare - au impact asupra performanţei şi rezultatelor operaţionalului: satisfacţia clienţilor, comunicare îmbunătăţită, cicluri de lucru mai scurte etc.

De asemenea, în funcţie de posibilităţile de cuantificare, beneficiile pot fi (deşi, aproape toate beneficiile importante sunt greu de cuantificat):
- cuantificabile, de tipul: reducerea cheltuielilor cu deprecierea stocurilor cu 10.000 EURO/an, reducerea timpului de realizare a auditului financiar de la 10 la două zile;
- necuantificabile, de tipul: creşterea satisfacţiei clienţilor, creşterea vitezei de rotaţie a stocurilor, îmbunătăţirea consistenţei datelor, îmbunătăţirea capacităţii de decizie.


Formula standard pentru calculul ROI este:
ROI = Beneficiu net / Investiţia în proiect


techit.ro

Colecţia:  Dicţionar IT

Articolul precedent:  Relaţie
Articolul următor:  Enterprise Resource Planning (ERP)  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!