techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Redundanţa

În privinţa bazelor de date relaţionale, redundanţa înseamnă repetarea unor date în baza de date. În acest caz, problema redundanţei, în afară de consumul nejustificat de spaţiu de stocare, poate conduce şi la neactualizarea datelor în toate părţile unde acestea se repetă, ceea ce produce inconsistenţe în date.

În general, în domeniul informaţei, repetarea unor date nu este un fenomen normal. Ca şi în cazul particular al bazelor de date, informaţia e bine să fie stocată într-un singur loc, de unde să fie preluată ori de câte ori este nevoie, prin relaţii, referinţe, citare, link-uri. Problema cea mai neplăcută pe care o produce redundanţa este legată de actualizarea datelor - orice modificare trebuie făcută în toate copiile acelei informaţii.
Totuşi, există numeroase cazuri când redundanţa este acceptată din motivul că ea permite un acces mai rapid (şi poate chiar mai sigur) la date. De exemplu, stocarea unor date replicate pe mai multe servere, permite accesul la serverul cel mai puţin încărcat.

În privinţa bazelor de date, redundanţa este tratată prin normalizare / denormalizare.

techit.ro

Colecţia:  Dicţionar IT

Articolul precedent:  Metodologie software
Articolul următor:  Cheie primară  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!