forum.techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Home  |  Despre forum  |  Inapoi pe techit.ro
Home > Informatia si rolul ei asupra pietelor, a economiei si asupra societatii > Continuarea discutiei de la articolul Un exemplu despre piete
Pe acest forum se poate discuta despre piata, vazuta ca mediu de schmb de informatii. Forumul este o continuare a discutiilor incepute in pagina articolului Un exemplu despre piete.


1. Re: 2008-11-23 00:26:49
de ci
nu prea am inteles mare lucru din acest articol "fluviu"2. Re: 2008-11-23 00:27:50
de adrian ionescu
In sumar, articolul spune ca daca, din punct de vedere INFORMATIONAL, nu se face legatura intre cerere si oferta, piata este denaturata.

Altfel spus, nu exista piata adevarata fara informatie. Si, mai mult decata atat, cea mai buna varianta de organizare a pietei este una care sa colecteze informatia din cat mai multe "sub-piete", astfel incat fiecare participant sa aiba acces la cat mai multa informatie, cu un efort (cost!!!) minim.

Totusi, nu vreau sa sugerez, prin acest articol, ca pietele ar trebui sa fie, toate, niste sisteme computerizate unde se introduc cereri si oferte depersonalizate si care calculeaza simplu niste indicatori "exhaustivi" ai pietei.

Din acest punct de vedere, articolul vrea numai sa arate ca "sub-pietele" aduc individului o oarecare izolare care, in general, nu il avantajeaza.
3. Re: ce intelegeti prin "piata" si "piata denaturata"? 2008-11-24 01:14:54
de alex
Vorbiti in post-ul de mai sus despre piete denaturate. Ne puteti defini "piata"? Ce intelegeti prin "piata denaturata"?4. Re: 2008-11-24 01:28:53
de adrian ionescu
Pe scurt, prin piata eu denumesc acel mediu informational in care se produc SCHIMBURILE de marfuri si servicii, schimburi bazate pe schimbul (uneori gratuit, alteori platit) de informatii.

In privinta "pietei denaturate", aceasta este piata in care, desi informatia exista, ea nu ajunge la toti cei interesati.
Nu pun aici problema moralitatii ci doar a functionalitatii pietei. Nu sustin ca o piata denaturata e anormala sau imorala, ci pur si simplu este dezechilibrata (pe viitor voi incerca sa schimb termenul cu unul cu conotatii mai putin negative, pentru ca piata saraca in informatii nu este deloc o anomalie ci este chiar cel mai raspandit tip de piata).5. Re: e corect? 2008-11-24 01:31:14
de reea
Eu inteleg ca tu sustii ca raportul cerere-oferta poate fi denaturat prin lipsa informatiei. Este corect?6. Re: este absolut corect 2008-11-24 01:33:56
de adrian ionescu
Ma bucur ca ai reusit sa sintetizezi in asa de putine cuvinte ceea ce eu am vrut sa spun printr-un intreg articol. Multumesc!7. si inca ceva... 2008-11-24 01:41:26
de adrian ionescu
Si ca sa clarific un alt lucru important, as mai adauga faptul ca pietele nu sunt toate la fel, si nici produsele nu sunt toate las fel.

De exemplu, piata petrolului nu poate fi comparata cu piata de opere de arta, pentru motivul ca pe una dintre ele marfa este omogena, pe cealalta, marfa este eterogena. Una poate avea un indicator foarte clar: pretul, in timp ce cealalta poate avea cel mult un indicator legat de trend.
De asemenea, intre produse mai exista o diferenta (de altfel destul de rafinata) legata de posibilitatile de a defini si identifica produsul (daca petrolul este petrol pentru toti, opere de arta pot fi considerate multe lucruri, de la tablouri valoroase, pana la carpete cu rapirea din Serai).
Adauga un comentariuExprima-ti opinia!