techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Despre informaţie

Introducere

Această serie de articole este despre informaţie. Deşi în zilele noastre a vorbi despre informaţie a devenit aproape sinonim cu a vorbi despre calculatoare şi Internet, vom aborda doar tangenţial aceste subiecte, considerându-le consecinţe ale stadiului la care înţelegerea şi utilizarea informaţiei a ajuns.
Seria de articole de faţă încercă să clarifice conceptele şi să aşeze noţiunea de informaţie şi nevoia de informaţie într-un model al societăţii, către un punct de vedere, orientat în primul rând, către zona socială şi economică.

Fără a ignora rolul, văzut uneori ca revoluţionar, al tehnologiei informaţiei, ne propunem să dezbatem o temă pe care am considerat-o a fi de o importanţă cel puţin la fel de mare, şi anume clarificarea conceptelor şi a întrebărilor domeniului: ce este informaţia, care sunt nevoile la care informaţia răspunde, rolul informaţiei în eliminarea blocajelor, clasificarea informaţiilor, măsurarea cantităţii de informaţie.


Seria se adresează, în primul rând, persoanelor preocupate de studiul informaţiei, cercetători, economişti, profesori, studenţi dar şi celor care lucrează în mod curent cu informaţia, utilizând-o ca suport pentru decizie. Ea poate aduce un plus de cunoştinţe utile persoanelor de decizie, celor care lucrează în domeniul pieţelor, al vânzărilor, dar şi managerilor decişi să investească în înţelegerea şi stăpânirea informaţiei.


Pentru prima dată m-am gândit la informaţie în sensul discutat în continuare, a fost atunci când discutam cu un grup de prieteni despre începuturile lumii. Întrebarea care a încolţit în mintea mea atunci este dacă noi oamenii putem înţelege cu adevărat ce înseamnă sintagma „la început a fost Cuvântul”. Mă întreb dacă la începuturi, pe când nu existau alte conştiinţe care să înţeleagă, când lumea nou apărută nu se năştea din propria voinţă, a existat o Conştiinţă care a înţeles fiecare pas făcut şi „a văzut că lucrul acesta era bun”. Pentru că viaţa, chiar dacă ar fi apărut din întâmplare, nu ar fi avut voinţa de a continua ceva. Orice!
Pentru ce să fi luptat vieţuitoarele primare ca să existe? Nevoia, dorinţa, ideea că trebuie să exişti nu existau. Pentru ce să existe sau pentru ce să nu existe? Era tot una pentru ele.
De ce să evolueze, de ce să se adapteze? Cuvântul acela mi se pare esenţa.


O altă idee de la care am plecat este legată de capacităţile imense existente în noi, de capacitatea noastră de a da viaţă. Aceasta este o capacitate imensă al cărei control conştient nu ne aparţine: corpul mamei concepe şi construieşte corpul copilului fără să fie conştient de informaţia şi de capacităţile imense pe care le controlează. Informaţia existentă în ADN şi modul în care organismul o exploatează îi sunt conştientului inaccesibile. Nici gând să le poată controla sau exploata.


În fine, o a treia problemă de la care am pornit această serie de articole este ceva mai pământeană. Ea este legată de existenţa, cred eu împotriva naturii, a unei inabilităţi a sistemelor de a permite, ori de câte ori este nevoie, consumul de resurse pentru satisfacerea nevoilor, un fel de blocaje. Privind în jurul nostru putem vedea, în acelaşi timp, oameni fără locuri de muncă, în aceeaşi ţară, în acelaşi spaţiu cu alţii care nu găsesc oamenii potriviţi pentru a îi angaja, oameni care nu au ce să mănânce cu oameni care nu au cui vinde pâinea, oameni fără locuinţe şi constructori în şomaj sau putem vedea tineri şcoliţi, gată să ofere lumii cunoştinţele lor stând la coadă pentru un loc de muncă nepotrivit cunoştinţelor lor.

Să ne gândim la crizele dureroase, când într-o parte a lumii se aruncă alimentele la gunoi, în timp ce în altă parte, oamenii fără un loc de muncă nu le pot oferi copiilor lor flămânzi o bucată de pâine.
Acestea sunt evident manifestările unor rupturi, ale unor dezechilibre. Bunul simţ ne spune că nu ar trebui să fie aşa, ne îndeamnă să credem că atunci când avem nevoie de ceva ar trebui să punem folosi zestrea noastră naturală, anume forţa de muncă şi mintea şi să obţinem ceea ce ne dorim. Un exemplu, despre ceea ce vreau să spun, se va găsi în capitolul „Un exemplu despre pieţe”.

techit.ro

Colecţia:  Despre informaţie

Articolul următor:  Un exemplu despre pieţe  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!