techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Efectele crizei economice, stadiul actual şi consecinţele viitoare - partea a III-a

Chiar au fost preţurile mai mari decât era sustenabil?

În primul rând, dobânda redusă, îi obliga pe posesorii de bani să îi plaseze cât mai repede în altă parte decât în conturi de economisire. Imediat ce primeai bani era bine să îi plasezi într-o afacere sau în bunuri al căror preţ se încadra pe trendul de creştere rapidă.
La dobânzi mai mari cererea aceasta ar fi fost amânată în timp (şi-ar fi permis să ia împrumuturi doar aceia care aveau venituri suficiente). Dobânda mică a permis exact fenomenul opus: să se consume cât mai curând ceea ce se va plăti cât mai târziu în viitor.

În al doilea rând, banii ieftini le-au permis speculatorilor să investească sume mult mai mari decât proprii bani, mărind cererea speculativă, foarte volatilă.

În al treilea rând creşterea preţurilor bunurilor şi a preţului forţei de muncă a dat impresia că garanţiile pentru credite, din ce în ce mai mari, sunt asiguratoare. În realitate, inversarea ulterioară a trendului preţurilor a lăsat băncile descoperite.

Manifestările enumerate mai sus, nu sunt altceva decât semne ale unui dezechilibru major al pieţelor.

Cine plăteşte?

Trebuie făcută o distincţie clară a plătitorilor. Pe deoparte sunt cei care, într-o formă sau alta, au plătit deja: au cumpărat atunci când preţurile erau mari sau au investit în mijloace de producţie înainte de criză. Criza le-a diminuat deja avuţiile.
Pe de altă parte sunt cei care plătesc datoriile contractate înainte, în condiţiile de acum - consumurile de ieri, pe credit, sunt plătite mai scump acum şi vor fi plătite şi mai scump în viitor.
Iată, în urma crizei, preţul forţei de muncă scade, în timp ce, datoriile la bancă rămân aceleaşi. De asemenea, din aceleaşi motive, unii dintre cei care au dat bani cu împrumut, nu îşi vor mai putea recupera toţi banii. Iar influenţa reciprocă a acestor fenomene înseamnă o nouă spirală periculoasă.Tot pentru viitor sunt rezervate şi costurile rezolvării temporare a crizei prin menţinerea dobânzilor la un nivel redus şi preluarea datoriilor de către guverne. Prin preluarea datoriilor unor entităţi din economie (nu toţi au avut acest privilegiu, unii s-au prăbuşit şi, cu precădere, cei mici) guvernele au salvat pe unii preluând datoriile pe care urmează să le împartă către mulţi. Astfel, potenţialele pierderi majore ale unora sunt împărţite tuturor.
Aceste măsuri au cel puţin două consecinţe majore:
- dobânda redusă permite în continuare menţinerea (mai ales speculativă) a unor preţuri ridicate - un nou şoc al pieţelor este foarte probabil;
- reluarea creşterii va fi lentă - o bună parte din valoarea eforturilor viitoare se va îndrepta către plata datoriilor.


techit.ro

Colecţia:  Economie

Articolul precedent:  Efectele crizei economice, stadiul actual şi consecinţele viitoare - partea a II-a
  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!