techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Efectele crizei economice, stadiul actual şi consecinţele viitoare - partea I

Introducere. Despre avuţie

Pentru a înţelege crizele economice, trebuie să lămurim mai întâi cum ne afectează acestea. Iar răspunsul este simplu: crizele ne afectează, într-un fel sau altul, avuţia, nivelul de trai. Avuţia aceasta a noastră constă în bunuri pentru consum şi bunuri care ne aduc venituri. Categoriile de bază sunt, în principal, următoarele: - bunuri imobile: în ele locuim sau ne aduc chirii; - mijloace de producţie: ele ne pot aduce venituri; - produse manufacturate vandabile: pot aduce venituri sau au o valoare de consum oarecare; - hârtii de valoare: pot aduce o cotă din câştigul unei afaceri; - bani (ne pot pot aduce dobânzi) - aici trebuie precizat că valoarea reală a banilor variază în timp, în raport cu preţurile celorlaltor bunuri; - forţa de muncă şi cunoştinţele profesionale - preţul lor poate să scadă sau să crească, la fel ca la oricare alt bun vandabil - lichiditatea este rezonabilă în perioadele de creştere dar poate deveni foarte slabă în perioadele de criză.


Ce a fost înainte de criză: bani ieftini, bunuri supraevaluate

În perioada premergătoare crizei, aproape toate ţările dezvoltate (cele cu pondere majoritară în economia globală) cunoşteau rate ale dobânzilor foarte apropiate de zero. În aceste condiţii deţinătorii de bani nu puteau fi decât dezavantajaţi - depunând banii la bancă se puteau obţine dobânzi foarte mici, neacoperitoare în raport cu creşterea preţurilor celorlaltor bunuri.
De exemplu, dacă în anul 2000 ai fi depus la bancă suma de 100.000 de EURO, pentru 5 ani, ai fi câştigat între 1 şi 5% pe an, adică, la final ai fi avut maxim 125.000 de EURO. În schimb, cumpărând o casă cu 100.000 de EURO, în urma scumpirilor nestăvilite, puteai avea după cinci ani o casă care valora 200-300.000 de EURO.
În acelaşi mod şi-au făcut calculele şi alţi oameni care au investit în acţiuni, terenuri sau chiar în mijloace de producţie. Mulţi dintre aceşti investitori chiar au înţeles jocul piramidal (sau, mă rog, în spirală) dar au riscat.
Banii ieftini au făcut ca apetitul pentru econimisire să fie scăzut, mărind apetitul pentru consum şi deci, preţurile bunurilor de consum, cifrele de afaceri ale companiilor şi implicit şi al forţei de muncă (inclusiv lichiditatea tuturor acestor bunuri sau valori).
În fond, chiar dacă inflaţia măsurată după metodele stabilite prin diverse convenţii părea să nu fie foarte mare, preţurile pe care acest indicator pare să nu le aibă în vedere: preţurile caselor, ale terenurilor şi ale hârtiilor de valoare au crescut masiv.


techit.ro

Colecţia:  Economie

Articolul precedent:  Criza financiară şi efectele ei asupra României
Articolul următor:  Efectele crizei economice, stadiul actual şi consecinţele viitoare - partea a II-a  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!