techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Capability Maturity Model (CMM)

CMM este un model, dezvoltat de Software Engineering Institute (SEI), care susţine (în sensul că este un suport pentru!) îmbunătăţirea proceselor. El reprezintă un set de practici şi de criterii caracteristice organizaţiilor dezvoltatoare de software mature şi totodată un standard, în raport cu care o companie de software poate fi clasificată şi certificată. În Statele Unite sau India există mii de companii certificate CMM.

Modelul se bazează pe ideea că, cel puţin teoretic, maturitatea proceselor este şi măsura performanţelor de care o organizaţie este capabilă.

Modelul identifică cinci niveluri de maturitate a proceselor producătorului de software:
1. initial (ad-hoc, eroic) – este nivelul cu care organizaţia se naşte în mod natural, procesele nu pot fi considerate repetabile, performanţa se bazează pe implicarea şi chiar eroismul angajaţilor;
2. repeatable – la acest nivel organizaţia este capabilă să repete experienţele pozitive, există o anumită doză de disciplină a proceselor, bazată în primul rând pe experienţă;
3. defined – procesele sunt definite, documentate şi recunoscute ca procese standard de business;
4. managed – apare măsurarea unor parametri de calitate ai proceselor; 5. optimizing – procesul preia un important feed-back şi îl valorifică printr-o continuă îmbunătăţire.

Modelul CMM a fost descris în 1989, de Watts Humphrey, în cartea Managing the Software Process iar din 2000 a apărut sub forma Capability Maturity Model Integration (CMMI).
Ultima versiune a CMMI a apărut în august 2006 şi este disponibilă pe site-ul SEI.

techit.ro

Colecţia:  Dicţionar IT

Articolul precedent:  Inginerie software
Articolul următor:  Câmp  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!