techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Modele teoretice de abordare a problemelor. Determinarea unui trunchi de bază

De foarte multe ori, în viaţa reală, o problemă nu poate fi punctată decât cu un efort substanţial sau chiar deloc. Pur şi simplu, obţinerea unui model mintal al unei realităţi foarte complexe este imposibil sau prea riscant: nu ştii de unde să începi, nu ştii care elemente sunt relevante şi care nu.

În aceste condiţii, modul natural de abordare este să construieşti o bază, un element sau un set de elemente pe care să te poţi baza şi cu ajutorul căruia să poţi construi mai departe. Altfel spus, să faci să existe un trunchi pe care, mai apoi să poată creşte ramurile şi frunzele.
De exemplu, geometria ca disciplină pe care o cunoaştem cu toţii, este construită pe câteva axiome. De la aceste axiome porneşte totul, ele sunt baza, fără de care restul teoriei nu ar fi posibilă.

Am cunoscut, în trecut, o companie în care necesitatea informatizării era simţită ca fiind importantă şi necesară dar simptomele de moment nu puteau conduce la aprobarea unui buget suficient de mare pentru o abordare globală.
Pur şi simplu, nu se ştia decât că există probleme pe alocuri, că unele lucruri ar putea fi îmbunătăţite dar nu se puteau aduce argumente decisive în favoarea unei investiţii într-un sistem informatic.

Ideea avută de unul dintre responsabilii din companie, mi se pare grozavă: pentru că elementele cele mai importante cu care lucrează compania sunt proiectele şi oamenii şi majoritatea problemelor noastre sunt legate de proiecte şi oameni, vom crea o bază de date în care vom gestiona proiectele şi oamenii. După ce vom şti în orice moment câte proiecte avem, care sunt ele, în ce stadiu sunt, câţi oameni sunt alocaţi, pentru cât timp şi aşa mai departe, vom şti mai bine ce vrem. La acestea ne va fi uşor să adăugăm, pas cu pas, şi alte lucruri, dar cel mai important, ne vom apropia pas cu pas de problemele noastre reale.

Acesta a fost începutul şi s-a dovedit mai apoi că a fost un început bun. Sistemul dezvoltat a rezolvate multe probleme reale ale companiei.

techit.ro

Colecţia:  Analiza cerinţelor software

Articolul precedent:  Modele teoretice de abordare a problemelor. Sinteza
Articolul următor:  Modele teoretice de abordare a problemelor. Abordarea iterativă  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!