techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Ciclul de dezvoltare iterativ (în spirală)

Ciclul de dezvoltare iterativ (în spirală)

Asumarea realităţii că întotdeauna, în decursul proiectului, cerinţele se vor schimba a condus la apariţia unui model de dezvoltare realist, care să fie adaptat acestei realităţi şi care să permită înglobarea schimbării în cel mai bun mod cu putinţă.


Ciclul de dezvoltare iterativ este o succesiune de cicluri în cascadă (waterfall), fiecare iteraţie producând o parte din întregul produs, parte care reprezintă intrarea pentru următoarea iteraţie:

Ciclul de dezvoltare iterativDacă la ciclul în cascadă disciplinele implicate în proiect (Analiză, Design, Implementare, Testare) se confundau cu fazele de proiect, în ciclul iterativ acestea nu mai pot fi privite ca faze ci ca ceea ce sunt ele de fapt: discipline implicate mai mult sau mai puţin în fiecare iteraţie din proiect.


În acest ciclu, fiecare nouă iteraţie înseamnă detalierea (sau clarificarea), adăugarea, modificarea eventual eliminarea unor elemente definite în iteraţiile anterioare. De asemenea, fiecare iteraţie permite şi validarea a ceea ce s-a făcut până în acel moment.


Acest ciclu mai are şi avantajul că permite implicarea clientului chiar şi în fazele avansate de dezvoltare a produsului, astfel încât să se obţină un preţios feed-back. Acest feed-back va putea fi integrat în produs în iteraţiile următoare.

techit.ro

Colecţia:  Analiza cerinţelor software

Articolul precedent:  Ciclul de dezvoltare al produsului software (SDLC)
Articolul următor:  Locul Analizei în proiectul de dezvoltare software  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!