techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Despre Analiza cerinţelor

Ce este Analiza cerinţelor software

Analiza cerinţelor software (pe care o vom numi în continuare Analiza Software) este aceea dintre disciplinele existente în domeniul Software care determină ce trebuie făcut, preluând problema clientului şi exprimând-o într-un inteligibil de către dezvoltator.

Mai detaliat, Analiza Software este aceea dintre disciplinele implicate în procesul de dezvoltare a produsului software ale cărei obiective sunt:
- înţelegerea problemelor curente ale organizaţiei client şi a raţiunii pentru care este dispus să investească într-un produs software;
- asigurarea unei viziuni comune asupra problemelor şi a viitoarei soluţii pentru toţi participanţii în proiect;
- culegerea şi actualizarea cerinţelor pentru viitorul produs software şi traducerea cerinţelor clientului în cerinţe software pe care echipa de dezvoltare să le poată înţelege şi transforma în funcţionalităţi efective;
- definirea limitelor viitorului sistem (acesta este un element extrem de important în economia proiectului, având în vedere că în proiectele reale există întotdeauna o presiune crescândă în direcţia extinderii acestor limite).

Activitatea de Analiză este, în acelaşi timp, aceea care furnizează elementele pentru negocierea şi renegocierea bugetului şi pentru planificarea resurselor. Ea conturează produsul şi, prin urmare, proiectul. Impactul Analizei asupra costurilor proiectului şi, în general, asupra succesului acestuia este, aşa cum am prezentat deja, foarte mare.

Pentru a fi foarte concret, în activitatea unui Analist Software intră următoarele mari tipuri de activităţi:
- interviuri la client;
- analiza propriu-zisă a cerinţelor;
- dezvoltare cerinţe (specificaţie);
- managementul cerinţelor.
Toate aceste elemente, care umplu orele de serviciu (şi pe cele suplimentare) ale Analistului vor fi detaliate în paginile următoare.

De asemenea, trebuie precizat şi ce nu înseamnă Analiza Software. Analiza Software nu însemnă UML (Unified Modelling Language) sau Use Case-uri, aşa cum se mai întâmplă să se creadă. De asemenea, nu trebuie confundată şi nici amestecată Analiza Software cu Design-ul, Analiza având ca preocupare de bază găsirea PROBLEMEI iar Design-ul având ca preocupare de bază găsirea SOLUŢIEI.

Analiza este datoare să determine cu precizie boala, cea către care trebuie să se îndrepte tratamentul, fiind de la sine înţeles că este profund greşit să tratezi, din superficialitate sau necunoaştere, simptomele, ignorând boala în sine.


De ce este nevoie de Analiză Software?

The Standish Group arăta că primele trei cauze ale problemelor privind calitatea şi livrarea la timp, în proiectele software, sunt:
- insuficient input (contribuţie) de la utilizatori;
- cerinţe şi specificaţii incomplete;
- schimbarea frecventă a cerinţelor.

Ori, toate acestea sunt lucruri de care se ocupă, în primul rând, Analiza Software. De asemenea, trebuie să fim conştienţi că schimbarea frecventă a cerinţelor, de exemplu, nu este lucru accidental, care într-un proiecte se întâmplă, în altul nu – dimpotrivă, este un lucru care se întâmplă întotdeauna. Prin urmare, nici nu se pune problema ca într-un proiect software să nu îţi propui să controlezi un factor atât de important.

De asemenea, Analiza, prin output-urile sale (adică Specificaţiile software) răspunde la una dintre nevoile fundamentale ale proiectelor: nevoia de comunicare a cerinţelor între membrii echipei de proiect şi de formalizare a acestora.

Despre modul în care Analiza influenţează celelalte discipline şi activităţi implicate în proiect găsiţi detalii într-unul din articolele viitoare.

techit.ro

Colecţia:  Analiza cerinţelor software

Articolul precedent:  Analiza cerinţelor software. Introducere
Articolul următor:  Axiome ale dezvoltării de software  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!