techIT.ro Do we have a problem? Let's tech it!    
Daca ai impresia ca educatia e scumpa,
atunci încearca sa vezi cum e ignoranta.
Andy McIntyre

Home  |  Dictionar IT  |  Download  |  Forum  |  Despre noi  |  Contact

Cerinţele nefuncţionale

Una dintre greşelile cele mai frecvente în specificaţiile software este tratarea superficială a cerinţelor nefuncţionale.
Acestea pot fi cerinţe legate de atributele de calitate a produsului, cerinţe privind performanţa, respectarea unor standarde, regulamente, contracte, interfeţe externe sau alte constrângeri de design.


Am întâlnit cu câţiva ani în urmă un caz, zic eu, relevant. Aplicaţia era o aplicaţie pe web, destul de obişnuită de altfel, cu cerinţe privind performanţa destul de normale, chiar modeste.
Din păcate, specificaţia dădea drept cerinţă încărcarea a sute de pagini simultan, lucru greu de realizat cu un server obişnuit (la asemenea cerinţe, de altfel inutile, nu răspund nici site-urile mari de pe Internet). Nu e cazul să mai spun că deşi cerinţa fusese propusă de către echipa de dezvoltare nu de către client, în încercarea de a o rezolva s-a pierdut timp, pentru ca în final, dificultăţile ridicate de o asemenea ţintă să conducă la rediscutarea şi "renegocierea" cu clientul a cerinţei respective.
Tratarea cu superficialitate a cerinţelor privind performanţa a condus, iată, la imposibilitatea respectării specificaţiei.

În afara faptului că situaţia a fost destul de jenantă, cerându-i-se clientului să renegocieze ceva ce echipa de dezvoltate propusese şi scrisese, de bună voie şi nesilită de nimeni, în specificaţie, au fost implicate şi costuri total nejustificate.


Determinarea cerinţelor nefuncţionale trebuie să urmeze un proces sănătos, de la determinarea lor şi până la specificare.

În primul rând, determinarea acestor cerinţe este un lucru dificil, pentru că, în general utilizatorii nu sunt interesaţi, şi nici puşi în temă, în legătură cu costurile cerinţelor lor şi au tendinţa să exagereze: "sistemul trebuie să lucreze 24 de ore din 24", "timpul de răspuns?... păi sistemul trebuie să răspundă instantaneu la orice comandă", "nu se admite nici un bug în funcţionarea sistemului".

În realitate nu este deloc important, nici măcar util, să se arunce banii pe obţinerea unor caracteristici care, de fapt, sunt excepţionale, ale produselor software. Şi asta pentru că nu toate aplicaţiile software sunt folosite pentru ghidarea navetelor spaţiale sau pentru controlul centralelor nucleare.

Dimpotrivă, am văzut cu toţii site-uri de succes care nu răspund chiar instantaneu la solicitări, sau aplicaţii de calcul tabelar, extrem de utile şi practice dealtfel, care nu pot gestiona fără pierderi de performanţă cantităţi foarte mari de date.
Prin urmare, ceea ce trebuie neapărat identificat sunt cerinţele cu adevărat importante, specifice business-ului respectiv, care pot produce pierderi sau dificultăţi reale. De pildă, în unele cazuri, ar putea fi necesară disponibilitatea sistemului 24 de ore din 24 pentru facturare, chiar dacă sunt acceptabile unele deprecieri ale timpului de răspuns în anumite intervale orare. În fiecare caz în parte există un raport optim între performanţe şi costuri.


Cerinţele nefuncţionale includ cerinţele de calitate precum:
- cerinţele de performanţă (viteza de răspuns, disponibilitatea sistemului, timpul de recuperare în caz de indisponibilitate temporară a sistemului, utilizarea resurselor);
- siguranţa în funcţionare (frecvenţa avariilor, uşurinţa recuperării);
- suportabilitatea (posibilităţile de adaptare, posibilităţile de extindere, configurabilitatea, compatibilitatea cu alte sisteme, localizare);
- cerinţe de implementare (standarde, legislaţie aplicabilă, politici de securitate, limitări de resurse);
- uşurinţa în utilizare (consistenţa interfeţei utilizator, standarde de ergonomie aplicabile, documentaţie, help);
- constrângeri de design;
- cerinţe de interfaţare cu alte sisteme.

techit.ro

Colecţia:  Analiza cerinţelor software

Articolul precedent:  Riscuri legate de cerinţe, partea a II-a
Articolul următor:  Caracteristicile cerinţelor software  


  Adauga un comentariuSpune-ti parerea despre acest articol!